Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

Συστατικά καλλυντικών και προιόντων περιποίησης... Τί πραγματικά χρησιμοποιούμε καθημερινά?

Καλησπέρα σε όλους!

Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που τελευταία με "ανησυχεί" πολύ και έγινε αφορμή να στείλω στα σκουπίδια πολλά προιόντα αλλά και να το ψάχνω πολύ πριν αγοράσω νέα!

Το γεγονός οτι αποφάσισα να στραφώ σε cruelty free προιόντα με έκανε σε πολύ μεγάλο βαθμό να προβληματιστώ για τα συστατικά που περιέχουν μέσα τα προιόντα αυτά! Είναι και αυτό ένα θέμα "μαραθώνιος" και νομίζω οτι δεν έχει τέλος!

Σε όλους μας έχει συμβεί να ξυπνήσουμε με ένα σπυράκι και να μας πούνε "Μήπως έβαλες τίποτα και σε πείραξε?"... Σκέφτομαι λοιπόν και εγώ τώρα οτι "Μήπως πολλές ασθένειες που περνάμε είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα των συστατικών που εισχωρούμε στον οργανισμό μας?"

Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω για όλα όσα έχω μάθει αυτό το διάστημα, με πολύ απλά λόγια και χωρίς πολλά-πολλά μιας και δεν είμαστε γιατροί (εγώ δηλαδή δεν είμαι) και θα χαιρόμουν πολύ αν με ενημερώνατε και εσείς για ότι ξέρετε! :)


Να τονίσω οτι τα συστατικά αυτά είναι "ύποπτα" αλλά χρησιμοποιούνται νόμιμα μέχρι και σήμερα... Ολα τα ύποπτα συστατικά, αργά ή γρήγορα γίνονται απαγορευμένα! Και όπως πολύ σωστά άκουσα: "Κανείς δεν μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον κάποιου που χρησιμοποίησε κάποια συστατικά σε προιόντα που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας σε 10-15 χρόνια απο τώρα!"

Σε 10-15 ή ακόμα και 20-30 χρόνια μετά όμως, εμείς θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε... 

Parabens
Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben..

Το 1ο συστατικό για το οποίο είχε γίνει πανικός και πλέον μένει έξω απο πολλά καλλυντικά αλλά είναι και marketing για τις εταιρείες είναι τα parabens! Με απλά λόγια, συντηρητικά! Ναι, σίγουρα το προιόν που έχει συντηρητικά θα μείνει σε καλή κατάσταση για 12 μήνες ή ακόμα και για 2 χρόνια, αλλά τις συνέπειες για το δέρμα και τον οργανισμό μας τις γνωρίζουμε? Συγκεκριμένα τα butyl-parabens αλλά και τα propyl-parabens επηρεάζουν με άσχημο τρόπο την έκκριση τεστοστερόνης αλλά και γενικότερα δυσκολεύουν τη σωστή λειτουργία του αντρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Και δυστυχώς, όσων αφορά εμάς τις γυναίκες, σε βιοψίες όγκων μετά απο επέμβαση και αφαίρεση τους απο το στήθος, βρέθηκαν ίχνη απο parabens... (Φαντάζεστε το λόγο που φωνάζουν όλοι οτι πρέπει να προσέχουμε τα αποσμητικά που χρησιμοποιούμε!)

Methylisothiazolinone (MIT)

Ανήκει στις βιοκτόνες ουσίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρά αλλά και κρεμώδη προιόντα! Η χρησιμότητα του είναι να μην αφήνει να αναπτύσσονται βακτήρια. Επηρεάζει το νευρικό σύστημα και αν περιμένετε παιδάκι, να ξέρετε οτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου... Τα σαμπουάν, αφρόλουτρα κλπ περιέχουν 100 με 200 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση methylisothiazolinone απο αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες. Οι ακριβείς συνέπειες για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο δεν είναι 100% εξακριβωμένες... (Για το συγκεκριμένο, σας προκαλώ να δείτε τώρα όλα τα προιόντα περιποίησης που έχετε... Σαμπουάν, αφρόλουτρα, ενυδατικά σώματος... 8 στα 10 το έχουν!) 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Είναι γνωστό οτι βοηθάνε στο να δημιουργηθεί η σαπουνάδα που χαιρόμαστε στο κεφάλι και στο σώμα μας οταν κάνουμε μπάνιο! Εχει κατηγορηθεί όχι μόνο για δερματικούς ερεθισμούς αλλά διαλύει την άμυνα του δέρματος κατά των εξωτερικών "επιθέσεων", μπορεί να αλλάξει την υφή του δέρματος μας, να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ξεφλούδισμα, πυτυρίδα αλλά και τριχόπτωση, ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα, μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, προβλήματα γονιμότητας αλλά και πολλά ακόμα! Ο οργανισμός κάνει περίπου πέντε 24ωρα να το αποβάλλει με αποτέλεσμα να έχει χρόνο να αφήσει κατάλοιπα σε καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλο, συκώτι κλπ. 

Triethanolamine (ΤΕΑ)

Χρησιμοποιείται για να εξισορροπεί το PH των προιόντων! Προσωπικά, το έχω συναντήσει σε κρέμες χεριών, σώματος και αφρούς ξυρίσματος. Θεωρείται ύποπτο για αλλεργικές αντιδράσεις, ξηροφθαλμία, ξηρότητα δέρματος και καρκινογόνο μετά απο μακροχρόνια χρήση.

 Aluminium Chlorohydrate - Aluminum chloride - Aluminum Hydroxybromide - Aluminum Zirconium

Δεν θα σας κουράσω με τις διαφορές μεταξύ deodorant και antiperspirant, θεωρώ οτι πλέον τις γνωρίζετε όλες! Ολα αυτά τα αλουμίνια είναι γνωστά για τις αποσμητικές και αντισηπτικές δράσεις τους! Μπλοκάρουν ουσιαστικά τους πόρους και δεν μπορούν να αποβληθούν οι διάφορες τοξίνες με αποτέλεσμα να "κάθονται" στο στήθος και τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι μας... Εχει επίσης συσχετιστεί με αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και την ασθένεια alzheimer's που όλοι ξέρουμε!

Aceton - Ασετόν

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην το χρησιμοποιεί τακτικότατα για να αφαιρέσει το βερνίκι απο τα νύχια της! Προκαλεί ξηροστομία, δυσκολία στην ομιλία, ζαλάδα, ναυτία και σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κώμα.
(Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος)

Benzyl Alcohol - Βενζυλική Αλκοόλη

Πετροχημικό συστατικό που βρίσκεται στα καλλυντικά μας μιας και η απορρόφησή του απο το δέρμα είναι παιχνιδάκι. Θεωρείται ύποπτο για ζαλάδες, εμετούς, ναυτίες, ερεθισμούς των ματιών αλλά και πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής με συνέπεια τον θάνατο. Μάλλον όμως δεν είναι σίγουρα τα αποτελέσματα αυτά και δεν υπάρχουν "αποδεδειγμένες" συνέπειες, αλλά μόνο "πιθανές" συνέπειες...

Triclosan - Τρικλοσάν

Συνήθως το συναντάμε σε σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και προσωπικά το βρήκα σε αποσμητικά και υγρά καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής! Μετά απο έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπιστώθηκε οτι προκαλεί καρκίνο στο συκώτι αλλά και διάφορα είδη καρκίνων σε ποντίκια.

Formaldehyde (Φορμόλη - Φορμαλδεΰδη) 

Τοξικό συστατικό που χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό αλλά και μικροβιοκτόνο. Το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα και για τα καλλυντικά χρησιμοποιούνται παράγωγά του γι'αυτό το λόγο.
Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι ύποπτο για καρκινογένεση.
(Αν δεν το γνωρίζετε, χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, ζώων και πτηνών)

Mineral Oil – Μεταλλικό Έλαιο 

Ας μην ξεκινήσω να αναφέρω που βρίσκετε γιατί βρίσκετε σε άπειρα προιόντα περιποίησης! Εμποδίζει το δέρμα να "αναπνέει" και κατά συνέπεια, να αποβάλλει τοξικές ουσίες, μπλοκάρει την ενυδάτωση και τη δημιουργία νέων, υγιή κυττάρων. Η χρήση του αφυδατώνει το δέρμα, προκαλεί υπερευαισθησία στον ήλιο (και πανάδες), συμβάλλει στη πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει τη καλή λειτουργία της καρδιάς, είναι ύποπτο για αλλεργικές αντιδράσεις και συμβάλλει στην υπολειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος πέρα απο το "πταίσμα" της δημιουργίας μαύρων στιγμάτων, ατελειών κλπ.

Petrolatum and Paraffin Gel - Βαζελίνη & Γέλη Παραφίνης

Η γνωστή σε όλους βαζελίνη ή αλλιώς, τζελ πετρελαίου. Φωνάζουν οι γιατροί να μην το χρησιμοποιούμε σαν "αντηλιακό" γιατί αυξάνει τη ζημιά που κάνει ο ήλιος. Πέρα απο την ακμή που μπορεί να προκαλέσει, εμποδίζει και το σωστό μηχανισμό ενυδάτωσης της επιδερμίδας και προκαλεί ξηροδερμία! (Ω ναι! Κάτι τόσο ενυδατικό σαν την βαζελίνη προκαλεί ξηροδερμία και είναι ειρωνεία γιατί όλοι όσοι έχουμε χρησιμοποιήσει βαζελίνη το κάναμε για να ενυδατώσουμε κάποια ξηρή περιοχή του σώματός μας!) Ο λόγος που μπαίνει σε τόσα προιόντα είναι απλούστατος... Είναι πάμφθηνη!

Propylene Glycol = Προπυλενογλυκόλη

Είναι παράγωγο του πετρελαίου και απαιτείται προσοχή κατά την επαφή με το δέρμα παρόλο που βρίσκετε σε τόσα πολλά προιόντα! Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για την ενυδάτωση που μπορεί να προσφέρει αλλά σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταστροφή των νεφρών, προβλήματα στο συκώτι αλλά και δερματίτιδες.


(Ολες οι πληροφορίες παραπάνω συλλέχθηκαν μετά απο πολύ μεγάλη αναζήτηση σε αμέτρητα sites και δεν είναι δικά μου "νομίσματα" αλλά αποτελέσματα επίσημων ερευνών)

Τώρα θα μου πείτε:
"Κάτσε ρε κοπελιά! Και τί προτείνεις δηλαδή? Να μην πλενόμαστε? Να μην χρησιμοποιούμε καλλυντικά? Η μήπως μπορείς εσύ να μας δίνεις λεφτά να αγοράζουμε τα (πανάκριβα) φυσικά προιόντα?"

Το μόνο που θα ήθελα, θα ήταν να προσέχουμε όλοι μας λίγο περισσότερο τί αγοράζουμε και να ξέρουμε με τί επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας... Εγώ για χρόνια έλεγα οτι το μόνο κακό που κάνω είναι οτι καπνίζω! Δεν πίνω (το μισώ το αλκοόλ), δεν ξενυχτάω... Κι όμως, χρησιμοποιώ όλο το χρόνο πολλά καλλυντικά και καταλήγω στο συμπέρασμα οτι έκανα επιπλέον κακό ασυνείδητα και σε κάποιες περιπτώσεις (βάση συστατικών) το κακό μπορεί να ήταν και πολύ μεγάλο!

Ενα site που θα μπορούσε να βοηθήσει στην όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη είναι αυτό! Είναι βέβαια Ιταλικό αλλά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το 1ο γράμμα του συστατικού που ψάχνετε, να το βρείτε μετά στη λίστα και αναλόγως τις κουκίδες που βλέπετε δίπλα, κρίνετε αν είναι κατάλληλο για χρήση ή όχι! 

2 πράσινες κουκίδες: 100% αποδεκτό. 
1 πράσινη κουκίδα: είναι οκ.
κίτρινη κουκίδα: προσοχή αν έχετε αλλεργίες. αν βρίσκετε χαμηλά στη λίστα των συστατικών σημαίνει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα άρα πιθανόν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.
1 κόκκινη κουκίδα: μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εκτός και αν δεν υπάρχει άλλο επικίνδυνο συστατικό ή βρίσκετε πολύ χαμηλά στη λίστα συστατικών.
2 κόκκινες κουκίδες: Καλύτερα να αποφύγετε τη χρήση του.

Τέλος, θα σας πω κάτι που μου είπε μια φίλη μου φαρμακοποιός με την οποία συζήτησα το θέμα...

"Αγνά καλλυντικά δεν υπάρχουν αλλά μπορούμε να κάνουμε μια έρευνα και να βρούμε τα λιγότερο βλαβερά, το οφείλουμε στον εαυτό μας!"

Θα τα πούμε σύντομα σε επόμενο post!
Φιλάκια Πολλά!
💋 💋 💋

8 σχόλια:

 1. Πολυ ωραιο ποστ! Και συμφωνω σε όλα :) πρεπει να αναζητουμε πιο ποιοτικα καλλυντικα! Με πιο φυσικα συστατικα κτλ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχεις κάνει πολύ καλή έρευνα .Μπράβο σου .Καλό είναι να είμαστε όλοι ενήμεροι

  http://thesecetdiaryofagirlicious.blogspot.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Σίγουρα χρησιμοποιούμε πολλά από αυτά καθημερινά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι και εύκολο να τα αποφύγεις!

  Φιλάκια ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οντως αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι ψάξιμο και υπομονή! :)

   Διαγραφή
 4. Πολύ ενδιαφέρον..με βοήθησε να βρώ κάποια και σε δικά μου προιόντα..όπως είπαν και τα κορίτσια μερικά είναι λίγο δύσκολο να τα αποφύγεις..!!! αν θες πέρνα μια βόλτα και απο εμένα.. http://annoulawalker.blogspot.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να τα αποφύγεις 100% είναι δύσκολο, να τα περιορίσεις στο ελάχιστο όμως δεν είναι ακατόρθωτο! Πολύ ωραίο blog! Φιλιά!! 💋

   Διαγραφή